Актуални болести по кучетата, пренасяни от кръвосмучещи паразити

Кръвосмучещите паразити, пренасящи заболявания по кучетата, са кърлежите, комарите и бълхите.

Сами по себе си те също нанасят редица вреди по животните:

  • Кръвозагуба – особено значима при силно опаразитяване на новородени и по-слаби кучета и котки. Може да доведе до анемия;
  • Дерматити (възпаление на кожата);
  • Сърбежи
  • Намаляване на апетита, заради постоянното дразнене и дискомфорт, които животното изпитва.

По-сериозна, понякога смъртоносна опасност носят болестите, пренасяни от кърлежите, бълхите и комарите. Животните се заразяват по време на смученето на кръв – чрез слюнката си паразитите впръскват причинителите на опасните заболявания. Тук ще разгледаме тези заболявания, които са актуални за България.

1. Бабезиоза – причинителят е едноклетъчен паразит (протозой), размножаващ се в кръвните клетки на кучетата. Много от инфектираните кучета са без симптоми на заболяване, но разпространяват инфекцията т.е. заразяват кърлежите, които смучат кръв от тях.
Клиничните признаци при болните са повишена температура, жълтеница, слабост, анемични (бледи) лигавици, увеличен далак. При хроничните инфекции може да има и увеличени лимфни възли. Точната диагноза се поставя след кръвно изследване, което показва изменение в броя на формата на еритроцитите, наличието на самите паразити в еритроцитите, намален брой тромбоцити. Ако кръвните изменения не са твърде тежки, лечението обикновено е успешно. Някои видове Banesia не могат да бъдат унищожени напълно и са възможни рецидиви, особено при понижени функции на имунната система на кучето.

2. Ерлихиоза – причинителят е бактерията Erlichia canis, пренасяна само от един вид кърлежи – Rhipicephalus sanquineus. Заболяването се проявява 8-10 дни след заразяването, като признаците обикновени са леки, неспецифични и отшумяват бързо. Това са повишена температура, намален апетит, понякога увеличени лимфни възли, секрет от очите и носа. Признаците на острата форма отшумяват за 1-2 седмици дори и без лечение. Животните остават носители. Без лечение острата форма преминава в хронична, която създава много по-тежки проблеми. Признаците са слабост, загуба на тегло, намален апетит, често има точковидни кръвоизливи по лигавиците и кожата, а също и във вътрешните органи. Когато са засегнати и вътрешни органи, има и множество други признаци. Промените в кръвната картина са тежка анемия, силно намаляване на броя на тромбоцитите и други. Смъртността в случаите, когато има кръвоизливи по кожата и лигавиците, е по-голяма. Като цяло лечението на хроничната форма е по-трудно и невинаги успешно

3.Лаймска болест – причинителят е бактерията Borrelia burgdorferi. Преносители са различни видове кърлежи. Клиничните признаци при кучето са куцота, повишена температура, липса на апетит, летаргия, увеличени лимфни възли, понякога подути, болезнени стави. По-редки форми на заболяването са бъбречната форма, сърдечната и неврологичната форма – те най-често са смъртоносни. Диагнозата се поставя на базата на клиничните данни и пълното кръвно изследване.
За борба с лаймската болест има разработена ваксина, но за съжаление тя все още е недостъпна в България.

4.Дирофилариоза – това заболяване все още се смята за екзотично за България, но в последните години доказваме по над 20 случая годишно. Заболели кучета има несамо в гр.Пловдив, но и в околностите, също така в Асеновград и Пазарджик. Причинителят е паразит, кръгъл червей. Преносители са комарите. Когато смучат кръв от заразено животно, те поглъщат и ларви на паразита. После, смучейки кръв от друго животно, комарът впръсква част от стомашното си съдържание и така “инжектира” ларвите. След дълъг инкубационен период от 145-180 дни (около 6 месеца) в кръвоносната система на кучето има вече възрастни паразити. Възрастните червеи живеят в белодробните артерии и в сърцето. Колкото повече са те на брой, толкова по-тежки са признаците на заболяването. Много кучета са без симптоми (такива с малък брой ларви), но кръвта им е заразена с ларви, които могат да се пренасят чрез комарите върху други кучета.

За повече информация виж статията "Дирофилариоза при кучетата"

5. Дипилидиоза – причинителят е вид тения, Dipilidium caninum. Бълхите са междинен гостоприемник на тази тения – те пренасят яйцата й. Когато чрез близането кучето или котката погълнат бълха, те се заразяват. Човек също може да се зарази по същия начин – ако при прегръщането и целуването на животното неволно погълне бълха.
Диагнозата се поставя лесно. Клиничните признаци, ако има такива, са намален апетит, отслабване, периодична диария. Често се откриват членчета на тенията с форма и големина на краставичени семки по изпражненията и по козината около ануса на животното. Чрез микроскопското фекално изследване се откриват яйца на тенията, а по животното се откриват бълхи.
Лечението е лесно – има богат избор от лекарства срещу тения. Задължително е и външното обезпаразитяване срещу бълхи.
И при 5-те разгледани тук заболявания най-добрата профилактика се състои в това, животното да няма външни паразити. Обърнете се към вашия ветеринарен лекар за ефективни препарати срещу кърлежи и бълхи. През летните месеци, когато има комари, използвайте препарати срещу дирофилариоза веднъж месечно.
Средствата, изразходвани за профилактика, са многократно по-малки от средствата за лечение, а в тежките си форми първите четири заболявания са с висока смъртност

Коментар