Готови ли сме да бъдем стопани на домашен любимец?

ГОТОВИ ЛИ СМЕ ДА БЪДЕМ СТОПАНИ НА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

 

Хората, които обичат животни обикновено се замислят дали да си  вземат кученце или котенце, рибка или папагал. Кое животно да си изберат за домашен любимец, малко или голямо, с козина или без  и т.н.

А дали ние сме подходящи за животните, които настаняваме в домовете си?

Можем ли да бъдем добри стопани за тях, да им дадем всичко от което се нуждаят или често си казваме – е, ако  не се справя, ще му мисля? Има много причини, поради които хората си взимат животни у дома. Но достатъчна ли е любовта  към тях или доброто намерение се превръща в акт на безотговорност, когато се окаже, че не сме премислили трезво това желание? Всяка година около 25 000 000 кучета и котки остават на улицата. От тези 25 000 000 около 9 000 умират на улицата от болести, глад,  катастрофи, атмосферни условия. 16 000 000 се евтаназират в приютите, защото няма място за тях. 27 % от бездомните са породисти, а около 50 % са заведени в Приютите от собствениците им. Решението да притежавате домашен любимец трябва да бъде дълго обмисляно и мотивирано.

Не взимайте домашен любимец ако:

1. Сте на възраст между 15 и 25 год. Това може да звучи странно, но помислете. На един млад  човек му предстоят много  важни решения и най-вече много промени в този период от живота му. Обичате животните, кълнете се пред родители и пред себе си, че сте готови да се грижите за собствено коте или куче, но на практика това не се получава.

Запомнете:В живота има приоритети и на тази възраст, отглеждането на домашен любимец не е сред тях. По- добре да го осъзнаете и навреме да се откажете от  импулсивното си желание. Трансформирайте тази енергия в постигане на първи стъпки в реализацията си като личност и професионалист.

Ако наистина обичате животните, станете доброволец в Приют за бездомни животни и отдайте добрите си чувства на клетите души там.

Не случайно най-многобройни са доброволците, именно в тази възрастова граница. Те са с по-малко семейни ангажименти и в същото време отделят от времето си когато и колкото си поискат за животните.

2. Живеете временно или за постоянно в друг град и нямате никакви близки наоколо. Много често именно хора, които живея сами, решават да си вземат куче или коте  Това е добро решение, но само в случаите, когато сте сигурни, че при нужда има кой да се погрижи за животното. Ето факторите, които трябва да имате предвид, преди да вземете любимец, но живеете сам:

 • Пътувания;
 • Свободно време;
 • Здравословно състояние;
 • Възраст;
 • Краткосрочни , а и ако имате и дългосрочни планове за живота си;

Вземането на животно у дома ТРЯБВА да бъде отговорност, която да споделите с други хора около Вас.

3. Сте собственик на домашен любимец и обзет от благородни подбуди, решавате да подарите на близък човек другар. Например :

 • Майка Ви е самотна, съжителството с куче /коте ще и се отрази добре.
 • Брат Ви има нужда да се научи да се грижи за някой.
 • Този приятел е в депресия ,това ще му помогне.

ПОЛЕЗНО:  Никога не постъпвайте по този начин. Всеки трябва да помисли и да вземе решение САМ.

4. Сте много подреден, обичате всичко около вас да блести, обожавате обувките си, мебелите си и не искате да споделяте с никой любимия си диван! В никакъв случай не си взимайте домашно животно!

5. Сте от онези „любящи” родители, които не могат да отказват нищо на детето си и се поддават на всяко негово желание.

Присъствието на любимец в семейството внася положителна енергия и емоции, но само и единствено ако всички дружно искат това присъствие и му отдават необходимото време и грижи!

Сайтовете за животни са пълни с обяви за подаряващи и продаващи  се кучета и котки. Те имат нужда от нов дом, именно защото стопаните им са в една от горе посочените  „категории”. Клише е, че животното не е вещ да я смениш или изхвърлиш, но клишетата са доказали се факти от живота.

Нали не искате Вашия домашен любимец да бъде един от милионите бездомни на улицата или да създава поколения, за които няма кой да се погрижи и отгледа?

Има много мнения за това, колко е полезно да се отглежда домашно животно, колко е  възпитателно за децата, как ни учи на ред и обгрижване, на любов и другарство. Все хубави неща и благородни. Съгласна съм с всички тях. Но личния ми опит е показал, че да си собственик на животно е много, много тежко бреме. И всеки трябва добре да помисли дали да го носи.  Нужни са отношение, търпение, време, грижа за добро или лошо и не на последно място – финансови средства.

Готови ли сте за тази крачка, как мислите?

Лично от мен животните „изкарват” най-доброто – с тях аз съм мила, внимателна, обичлива, никога не избухвам, не се обиждам, не се разочаровам. Не изпитвам никакви, ама никакви негативни чувства като завист, гняв, отмъстителност, грубост.

Признавам си, че в отношенията си с хората не винаги съм толкова любезна и кротка. Животните имат чувства, те изпитват добронамереност, благодарност, безгранична любов, всеотдайност, желание за контакт и близост. Мислете какво им причинявате, когато се налага да се разделят безвреме с Вас, да си сменят стопаните, дома си, недай боже да останат на улицата или в Приют. Ако обичате животните, би трябвало да Ви е грижа за всички тях, а не само за това, което съжителства с Вас. Наша обща отговорност е има ли кучета и котки по улиците, как живеят и най-важното –  как и защо се озовават ежедневно там? Да бъдеш добър стопанин на домашно животно и добър гражданин не е вродено умение. И това като всичко се учи. Необходимо е да се образоваме, да се запознаем със Законите, да се информираме непрестанно. Дори майчинството, за което се казва, че е вродено, се учи и усъвършенства. Честно казано, колкото и за добра майка да се смятам,  научих как да къпя новороденото си дете от книга, а не по инстинкт. Животните не умеят  да контролират инстинкта си. Те създават поколения, без да го искат. Ние, хората, умните и учените сме тези, които  трябва  да не допускаме създаването на милиони обречени поколения на тежък живот и смърт по улиците и Приютите.

КАСТРИРАЙТЕ ДОМАШНИТЕ СИ ЖИВОТНИ!

 • Това е единствения хуманен и безопасен начин за намаляване броя на бездомните и нежеланите кучета и котки.
 • Загърбете предразсъдъците, консултирайте се с ветеринарен лекар  и  се  уверете, че тази манипулация е безопасна за любимото Ви куче/коте.
 • Бъдете съпричастни към животните без дом и не позволявайте те да се множат.

Дария Петкова Стоянова – Хулка Председател СНЦ „СПАСИ ПРИЯТЕЛ”

ДОМАШНАТА НИ КУЧКА

Текст: Дария Петкова Стоянова – Хулка Председател СНЦ „СПАСИ ПРИЯТЕЛ”

Тя бе от улицата взета,

с очи, помръкнали от глад –

едно от тия бедни псета,

с каквито е градът богат.

Добър подслон у нас открила,

привърза се с любов към мен.

И стана ласкава и мила,

на нашето семейство член.

Излизам с нея на разходка,

с товар от грижи и мечти,

а тя върви с походка кротка,

покоя ми да не смути.

Понякога ласкаво подава

за поздрав лапичка дори!

Защо тъй питам се тогава,

не са и хората добри?