Дирофилариоза (сърдечни паразити)

Дирофилариоза (сърдечни паразити)

 

Дирофилариозата (сърдечен червей) е опасно заболяване, което се открива често в Пловдивска област. Тази паразитоза е широко разпространена в топлите средиземноморски страни – Гърция, Италия, Испания, в южните части на САЩ, а и напоследък в България. От 2001 година насам имаме регистрирани средно около 20 случая годишно, доказани с кръвни изследвания, като броят им постоянно се увеличава.

Особеното при заболяването е, че междинен гостоприемник или преносител са комарите. Когато комарите смучат кръв от заразено животно, те поглъщат и микрофиларии (млади ларвни форми на паразита). После смучейки кръв от здраво животно, комарите впръскват част от стомашното си съдържание и така “инжектират” ларвите в него. Краен гостоприемник е кучето. След дълъг инкубационен период от около 6 месеца се развиват възрастни паразити, които живеят в белодробните артерии и сърцето. Червеите са дълги 17-27 см. Колкото по-голям е броят на паразитите толкова по-тежка е болестта. Заболяването се развива бавно и коварно, с клинични признаци като отслабване, лесна умора, задух, кашлица, сърдечен шум и др. Най язвими са кучетата отглеждани на открито – кучетата пазачи и ловните кучета.

Домашните любимци, живеещи предимно на закрито, също боледуват, но по рядко.
За да бъде поставена точна диагноза са необходими, специфични кръвни изследвания, които могат да бъдат извършени във Ветеринарна клиника “Новет” и други специализирани клиники. Веднъж годишно всички кучета над 6-месечна възраст в стационарни райони, какъвто е Пловдивска област, е добре да се изследват.Идеалният вариант е антигенно изследване, но цената му е ограничаващ фактор. Изследването с микроскоп (метод на Knott или дори директното изследване на капка кръв) е евтина алтернатива, макар и не със 100% ефективност

Лечението на дирофилариозата е трудно и скъпо. В напредналите стадии на заболяването смъртността е голяма въпреки лечението. На българския пазар все още липсват лекарства срещу дирофилариозата. Засега се доставят от чужбина и са твърде скъпи.
Много по лесна и евтина е профилактиката. Най-евтиният и достъпен препарат в България е инжективен – ивермектин. Той трябва да се използва през топлите месеци (от март до септември), когато има комари. Ивермектин се използва веднъж месечно.
Препаратът Prazimec D (противопоказен е за породите коли, шелти и бобтеил) също може да се използва за профилактика но няма данни за неговата ефикасност. Препоръчваме да се използва само ако не е възможно инжектирането с ивермектин.
От медицинска гледна точка преди започването на тази профилактика е задължително да се направи кръвна проба, за да се провери дали кучето вече не е заразено. Това се налага защото около 3 – 6 % от кучетата с микрофиларии получават странични ефекти след прилагане на ивермектин в профилактични дози.

Дирофилариозата при кучетата

Лечението на дирофилариозата е трудно и скъпо. В напредналите стадии на заболяването смъртността е голяма въпреки лечението. На българския пазар вече има лекарства срещу дирофилариозата.
Много по- лесна и евтина е профилактиката. Най-доброто и безопасно средство за профилактика е спот-он препаратът СТРОНГХОЛД. Той трябва да се използва през топлите месеци (от май до ноември).

Има и други препарати , но те трябва да се използват след консултация с ветеринарен лекар.
От медицинска гледна точка преди започването на тази профилактика е задължително да се направи кръвна проба, за да се провери дали кучето вече не е заразено.

Имаме богат опит с лечението и профилактиката на тази коварна болест. Д-р Костадинов усилено работи в тази област от години. Той има редица участия като лектор на наши и чуждестранни конгреси по темата – включително и на FIRST EUROPEAN DIROFILARIA DAYS ( Първи Европейски Дни на Дирофиларията ) – международен конгрес на високо равнище. Отчита се тревожно нарастване на случаите и още по-тревожната липса на информация и редовна профилактика.

За по-подробна информация и видео онагледяване на заболяването виж ТУК: http://www.heartwormsociety.org/