Кастрацията - акт на отговорност и грижа за вашия любимец

Какво представлява тя?

Кастрацията е хирургична операция, при която се отстраняват репродуктивните органи на вашето куче/коте напълно безболезнено под пълна упойка.

При  женските животни се отстраняват яйчниците и матката, а при мъжките тестисите.

Манипулацията е безопасна, бърза и изисква минимални грижи в следоперативния период.

 

Защо да кастрирам домашния си любимец?

Кастрацията, освен че е отговорна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета и котки, е полезна за здравето на Вашия любимец.

Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят средно с около 3 години повече.

Те са по-спокойни и се привързват по-силно към стопаните си.

Кастрацията е полезна предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми, които често настъпват с  възрастта при некастрираните животни.

Освен това, според чл. 175, ал. 2 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за местните данъци и такси.

Какви са ползите от това да кастрирам домашния си любимец?

 • Ето най-често срещаните здравословни проблеми които избягвате кастрирайки кучето или котката си.
 • Нежелана бременност, както и всички проблеми свързани с грижата и намирането на дом за малките.
 • Усложнения, които могат да настъпят по време на бремеността, раждането и следродилния период.
 • Тежки възпалителни процеси на пикочо-половата система, често наблюдавани след разгонвания и при животни, третирани с препарати против разгонване.
 • Нерядко гнойните възпалителни процеси на матката (пиометра) са с фатален край.
 • Тумори и цисти на яйчниците и матката.
 • Тумори на млечните жлези- кастрацията в ранна възраст (преди първо разгонване) намалява вероятността от развитие на мамарни тумори, които в 50% от случаите при кучетата и 90% от случаите при котките са злокачествени и много опасни.
 • Хиперплазия и/или тумори на простатата. Уголемената простата е една от основните  причини за развитието на перинеална херния.
 • Тумори на тестисите.
 • Маркирането през размножителния период със силно зловонно миришеща урина.
 • Чрез кастрацията избягвате характерното агресивно поведение по време на разгонване,  сбивания между мъжките за женска, изгубвания, а и нерядко блъснати от коли животни.
 • Агресията при женските животни се проявява най-често в следродилния     период когато пазят малките си (майчински инстинкт).

Кога е най-добре да кастрирам своя любимец?

Дългогодишната практика показва, че колкото по-рано кастрирате Вашия любимец, толкова по-добри са положителните ефекти от манипулацията.

Препоръчително е да кастрирате домашния си любимец преди първо разгонване.

Новите тенденции, които се базират на дългогодишия опит в редица  кастрационни центрове показват че всяко куче/коте което тежи повече от 1 килограм е подходящо за кастрация.

Малките кученца/котенца понасят много по-леко кастрацията в сравнение с възрастните, а следоперативния  възстановителен период е много по-бърз (часове).

Самата операция е по-атравматична и почти с нулев риск от усложнения.